Design Henry Viljanen.gif
Design Henry Viljanen

Yhteydenotto Raaka-aineet Talisman Design Henry Viljanen
Raaka-aineet ja tuotteiden kestävyys

Kaikki Design Henry Viljanen- malliston tuotteet on valmistettu puhtaista ja kestävistä raaka-aineista. Ei ole aina itsestään selvää, että kaikki raaka-aineet, vaikka jalometalleja ovatkin, sopivat esimerkiksi herkälle iholle. Korkealaatuisten raaka-aineiden lisäksi tuotteen laatuun liittyy läheisesti valmistustapa.

Tuotteet valmistetaan perinteisesti käsin omalla verstaalla riipusketjuja lukuun ottamatta. Raaka-aineiden määrässä ei ole nuukailtu ja tämän ansiosta tuotteet kestävät käyttöä ja säilyvät sukupolvelta toiselle.

Sormusten rungot ovat täysvahvoja eli umpikultaa. Sisältä ei myöskään ole koverrettu raaka-ainetta pois sormuksen keventämiseksi, jolloin jäljelle jäisivät enää vain "kuoret". Kultaseppä Henry Viljasen käyttämällä prässäystekniikalla puristettu sormuksen runko on tiiviimpi ja rakenteeltaan kestävämpi kuin nykyaikaisella valutekniikalla valmistettu vastaava tuote. Käsin valmistetun tuotteen henkeen kuuluu tietysti myös käsikaiverrus.

Hopea

Hopeatuotteet valmistetaan pitoisuudeltaan 925/1000 hopeasta, joka on täysin nikkelitön. Tätä hopeaa kutsutaan usein myös sterling hopeaksi. Useimmiten kuluttajat, jotka ovat allergisoituneet hopeasta, ovat aiemmin käyttäneet hopeakoruja, jotka on valmistettu alhaisemmasta pitoisuudesta. Hopean seassa on tällöin enemmän seosaineita, jotka voivat aiheuttaa allergisia reaktioita. Lisäksi Design Henry Viljanen- malliston hopeatuotteet valmistetaan tukeviksi ja kulutusta kestäviksi.

Keltakulta

Keltainen kulta valmistetaan asiakkaan toiveen mukaan yleisimmin joko 14 karaatin (pitoisuus 585/1000) tai 18 karaatin (750/1000) kullasta. Edullisemmassa 14 karaatin kullassa on toisin sanoen 58,5 % hienoa kultaa ja loput seosaineita. 18 karaatin kullassa on taas 75 % hienoa kultaa ja vain 25 % seosaineita. Tämän vuoksi 18 karaatin kulta on puhtaampaa, mutta myös arvokkaampaa. Kultaseppä Henry Viljanen suosii omissa tuotteissaan nimenomaan 18 karaatin kultapitoisuutta.

Näiden kahden kultapitoisuuden käyttöominaisuuksissa on eroja. Alhaisempi, 14 ka kultapitoisuus on kovempaa ja kevyempää, kun taas 18 ka on painavampaa ja elastisempaa. Elastisuudella on hyvät puolensa. Esineen saadessa jokapäiväisessä käytössä pienempiä ja suurempia iskuja, aine "siirtyy" esineessä toiseen paikkaan, ja palaa ajan myötä takaisen omalle paikalleen. Vastaavassa tilanteessa 14 ka kullasta irtoaa raaka-ainetta aineen kovuuden vuoksi.

Palladiumvalkokulta

Valkokulta on tullut viime vuosina taas erittäin suosituksi Suomessa. Suuri kysyntä onkin saanut aikaan melkoisen kirjavuuden valkokullan laatuihin. Valkokultaa ei ole olemassa luonnossa valmiina, vaan se seostetaan hienokullasta. Pääasiassa valkokultaa on olemassa kahdenlaista; nikkelivalkokultaa ja palladiumvalkokultaa.

Design Henry Viljanen- malliston valkokultatuotteet valmistetaan ainoastaan 18 karaatin palladiumvalkokullasta. Raaka-aineen hienokullan määrä on siis 75 % ja loput 25 % on hopealla seostettua palladiumia. Käyttämämme palladiumvalkokulta on myös täysin nikkelitön raaka-aine, joten se sopii herkällekin iholle. Nikkelittömyys on tärkeää erityisesti jokapäiväisessä käytössä olevissa koruissa, kuten kihla- ja vihkisormuksissa. Pienenkin nikkelimäärän sisältävä tuote altistaa ihoa kokoajan, ja allergia voi puhjeta pikkuhiljaa.

Palladium kuuluu platina-ryhmän metalleihin ja sillä saadaan värjättyä raaka-aine läpi samanväriseksi. Väri muistuttaa teräksen harmaata ja ei siis muutu käytössä miksikään, toisin kuin osa markkinoilla olevista valkokultalaaduista. Palladiumvalkokulta on raaka-aineena arvokkaampaa kuin suuri osa markkinoilla olevasta valkokullasta, koska palladium on maailmanmarkkinoilla hinnakkaampaa kuin hienokulta. Pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitettuun esineeseen kannattaa kuitenkin panostaa.

Lisää arvokasta tietoa ostopäätösten tueksi löytyy mm. Turvatekniikan keskuksen, TUKES:in internet-sivuilta osoitteesta www.tukes.fi. TUKES valvoo Suomessa kultapitoisuuksia, eli toisin sanoen hienokullan määrää tuotteessa. Tutkimukset TUKES:lle suorittaa Inspecta Oy. Kuluttajavirasto taas valvoo tuotteiden nikkelipitoisuuksien säädöstenmukaisuutta (www.kuluttajavirasto.fi). Sekä TUKES:in että Kuluttajaviraston internetsivuilla ehdottomasti lukemisen arvoinen tiedote on päivätty 5.12.2002 ja sen otsikko on: Nikkeliallergikkojen syytä varoa: valkokullasta löytyi nikkeliä.

Platina

Design Henry Viljanen- korumalliston tuotteita on saatavissa myös platinassa. Valmistamiemme platinatuotteiden pitoisuus on 950/1000 ja raaka-aine on kuparilla seostettu. Platina on jalometalleista arvokkain ja ainakin vielä tällä hetkellä Suomessa melko harvoin käytettyä. Pienen kysynnän syy on varmasti osittain platinan korkea hinta verrattuna kultaan.

Jalokivet

Useimmin käytetty jalokivi Design Henry Viljanen- tuotteissa on timantti. Saatavana on laaja valikoima myös muita jalokiviä. Yleisimmin värillisistä jalokivistä tiensä koruun löytävät kauniit ruiskukan siniset safiirit, rubiinit, smaragdit tai merensiniset akvamariinit. Laadukkaan ja kauniin jalokiven löytämiseksi tarvitsee asiakas ammattilaisen apua. Pelkästään timantin laatuun liittyviä tekijöitä on tukuittain. Yleensä ne tiivistetään neljään eri tekijään (4C:tä), jotka ovat hionta (cut), väri (colour), puhtaus (clarity) ja karaattipaino (carat weight).

Hionta (cut)on timantin varsinainen laatutekijä. Huonosti hiottu timantti ei loista, vaikka se muilta laatuominaisuuksiltaan olisi hyvä. Yleensä timantissa on 57 viistettä, joiden avulla valo heijastuu. Markkinoilla on myös kaupan alihiottuja timantteja, joissa viisteiden määrä ja laatu eivät ole kohdallaan. Näitä timantteja käytetään usein edullisimmissa tuotteissa. Timantti voi olla hiottu eri muotoihin. Useimmin käytetty on pyöreä briljanttihiontainen timantti.

Alla olevassa PTN:n väriasteikossa on esitelty timantin eri värisävyt (colour). Erot väriasteikon eri asteiden välillä ovat hyvin pienet. Design Henry Viljanen- korumallistossa käytetään värisävyltään Top Wesselton- luokassa olevia timantteja. Tämän värisävyn timantit ovat hyvin kauniita, mutta vielä järkevän hintaisia verrattuna kaikkein harvinaisimpaan River- värisävyyn.

Puhtaus (clarity) tarkoittaa timantin sisäisessä rakenteessa olevia tunnusmerkkejä, sulkeumia. Sulkeumat häiritsevät valon moitteetonta taittumista timantissa. Mitä vähemmän sulkeumia, sitä parempi ja arvokkaampi timantti siis on. Täysin puhtaat timantit ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Karaattipaino (carat weight) on asia, johon moni asiakas tuijottaa turhan tarkasti valitessaan timanttia. Samankokoiset timantit voivat olla hyvin erihintaisia, riippuen kolmesta aikaisemmin mainitusta laatutekijästä. Hintaero voi helposti olla monikymmenkertainen. Karaattipainoltaan pieni, mutta hyvälaatuinen timantti loistaa esineestä paremmin kuin samea, kellertävä suurempi timantti.

Timanttia ostaessa asiakkaalle on etua siitä, että hän on tutustunut etukäteen näihin neljään laatutekijään. Ammattitaitoinen kultaseppä kertoo mielellään lisää timantin laadun ja hinnan yhteyksistä. Asiakkaan budjetin mukaan kultaseppä voi säädellä esimerkiksi timantin koolla tuotteen hintaa. Timantti on nimittäin sormusta ostaessa usein suurin kustannustekijä, j os kyse on laadukkaasta timantista. Jalokivistä kullanarvoista tietoa löytyy ainakin osoitteesta www.palagems.com.


PTN:n värisasteikko

GIA-asteet Perinteelliset nimitykset Suomenkieliset nimitykset
D
E
RIVER
Harvinaisin
väritön
F
G
TOP
WESSELTON
Harvinainen
väritön
H WESSELTON Väritön
I TOP CRYSTAL Hyvin vähän vivahtava
J CRYSTAL Hieman vivahtava
K
L
TOP CAPE
Vivahtava
M
N
CAPE
Hieman kellertävä
O
P
Q
R
LIGHT YELLOW
 
 
Kellertävä
S
T
U
V
W
X
Y
Z
 
 
YELLOW
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keltainen